Microsoft weet dat de migratie van documenten naar SharePoint een belangrijk thema is voor zijn klanten. Omwille van deze reden heeft Microsoft een eigen migratietool ontwikkeld: de SharePoint Migration Tool. In tegenstelling tot bestaande migratietools is de SharePoint Migration Tool volledig gratis te downloaden en gebruiken, en dit voor iedereen met een O365-account

SharePoint Migration Tool downloaden.

Waarvoor kan ik de SMT gebruiken?

Zoals bij elke migratie heb je een doel- en een bestemmingsbibliotheek. Om gebruik te maken van de SharePoint Migration Tool heb je, momenteel, twee vertrekpunten: zo kan je kiezen of je documenten wil migreren van een SharePoint 2013 on-prem omgeving of een file share; bestanden op je computer of een harde schijf. De bibliotheek waar je de documenten naartoe verplaatst bevindt zich altijd online, meer bepaald OneDrive of SharePoint Online.

Krachtig en gebruiksvriendelijk

Een sterk punt van de SharePoint Migration Tool is dat documenten migreren zonder metadata zeer eenvoudig en snel is uit te voeren. Je meldt je eerst aan op de O365-omgeving naar waar je de documenten wil kopiëren en vervolgens blader je naar de folder met de documenten. Naar het aantal documenten in deze folder hoef je je niet te kijken aangezien de SharePoint Migration Tool ontworpen is voor kleine en grote migraties. Hou er wel rekening mee dat zowel subfolders als folder worden gemigreerd. Eens je de folder hebt gekozen voer je de bestemmingssite in en selecteer je de gewenste doelbibliotheek. Het enige wat ten slotte nog rest is de taak toe te voegen en de migratie te starten. SharePoint Migration Tool doet rest. Voor documenten met metadata over te zetten is er de optie om dit te doen via een csv file.

Wat met Sharegate?

In vergelijking met de jonge leeftijd van SharePoint Migration Tool loopt de ontwikkeling van Sharegate reeds enkele jaren langer. De mogelijkheden tussen de twee zijn eigenlijk niet te vergelijken. Voor complexe migraties heeft Microsoft wel nog Microsoft Fasttrack in de aanbieding, maar anders ben je aangewezen op betalende migratietools zoals Sharegate. Met Sharegate kan je eenvoudig metadata toekennen en heb je de mogelijkheid om rechten en vorige versies mee te migreren. Al blijft de SharePoint Migration Tool zeker een welgekomen optie indien jouw migratiewensen vallen binnen de toepassingsmogelijkheden.

Tools voor migratie naar SharePoint Online
File share
SharePoint on-prem 2003 / 2007
SharePoint on-prem 2010
SharePoint on-prem 2013
SharePoint on-prem 2016
SharePoint online
OneDrive for Business
Google Drive
SharePoint Migration Assessment Tool

Naast het effectief migreren van documenten heeft Microsoft ook de SharePoint Migration Assessment Tool ontwikkeld. Deze nieuwe tool stelt je in staat je migratieproces beter te plannen door middel van simulaties. Nadat je de SharePoint Migration Assessment Tool hebt laten lopen krijg je een overzicht van mogelijke problemen die zich bij de migratie kunnen voordoen en hoe je deze kan oplossen. SharePoint Migration Assessment Tool downloaden

Conclusie

Met de SharePoint Migration Tool en SharePoint Migration Assessment heeft Microsoft twee interessante tools in de aanbieding voor zijn klanten. De SharePoint Migration Tool is een krachtige en gebruiksvriendelijke tool ideaal voor verschillende migratiescenario’s en de SharePoint Migration Assessment Tool kan je helpen bij de voorbereiding van je migratieproces. Het feit dat deze tools kosteloos zijn maakt het verhaal enkel beter. De mogelijkheden die beide jeugdige tools bezitten laat ons enkel het beste verhopen voor de toekomst.

Categories: Blog