Wanneer we bij klanten komen om zaken te configureren gaan we op regelmatige basis refereren naar de PnP community. Maar wat is deze community nu juist? Welke voordelen heeft deze en wat heeft dit allemaal te bieden? In deze blog proberen we je hiervan een overzicht te geven en een antwoord te geven op deze bovenstaande vragen.

Wat is het juist?

De PnP community is op dit moment een samenwerking tussen Microsoft en verschillende personen binnen de M365 community. Deze community heeft als 1 groot doel: ‘Sharing is caring’. Deze community is dan ook begonnen met de gedachte dat we niet telkens het wiel moesten heruitvinden en we ook konden samenwerken om samen de guidance regels van Microsoft in de praktijk uit te voeren.

Wat maakt deze community dan eigenlijk echt? Dit kan gaan over pure informatie hoe je bepaalde zaken zou moeten aanpakken zoals bijvoorbeeld de governance rond M365. Maar daarnaast is de PnP community ook de plek om op zoek te gaan naar code samples voor het maken van SPFx webparts, view formatting of column formatting.

Hieronder benoemen we enkele van de meest interessante tools/samples dat PnP te bieden heeft.

PnP Provisioning

Wanneer het exact gestart is, is moeilijk te zeggen maar we kunnen toch al zeker teruggaan tot 2014 waar we de eerste keer de naam PnP tevoorschijn zien komen. 1 van de eerste echte tools dat heel populair is geworden (en nog steeds is) is de PnP provisioning tool. Deze tool was eigenlijk een verzameling van PowerShell scripts waardoor je hele site structuur werd vertaald in een XML bestand dat je dan makkelijk terug kon laten hermaken op basis van datzelfde XML bestand.

Dit werd voornamelijk gebruikt voor, u raadt het al, provisioning oplossingen waar verschillende soorten SharePoint sites kunnen aangemaakt worden op basis van een bepaald XML bestand. Deze tool zorgde ervoor dat we niet steeds een site moesten opbouwen vanuit code en dat kleine aanpassingen aan de template ook makkelijk konden doorgevoerd worden door het XML bestand aan te passen. Hiervoor was geen code wijziging meer nodig.

PnP PowerShell module

Een ander geschenk uit de hemel is de PnP PowerShell module. Deze module geeft ons een arsenaal aan commando’s die bepaalde acties waarvoor 10-15 lijnen CSOM code nodig is herleidt tot 1 PowerShell commando. Als we rondkijken bij klanten is dit 1 van de meest gebruikte PnP functionaliteiten en eigenlijk ook een must-have voor een tenant beheerder voor het uitvoeren van verschillende repetitieve taken.

Een overzicht van de beschikbare commando’s kan je hier vinden. Je zal trouwens zien dat deze PowerShell module zich niet louter focust op SharePoint maar ook al verschillende commando’s heeft voor Teams, Planner, Power Automate, …

PnP search webpart

De personen die al een hele tijd meedraaien binnen de SharePoint wereld gaan zich ongetwijfeld de content query of content search webpart herinneren. Deze webparts waren handige tools om informatie die ergens op de SharePoint omgeving gestructureerd weer te geven op een andere plaats. Dit gaf de mogelijkheid om de data op een logische plaats op te slaan maar toch ergens anders weer te geven.

Binnen de moderne SharePoint layout hebben we lang gewacht op een alternatief voor deze webpart en buiten de Highlighted content webpart komt er eigenlijk niets in de buurt. Maar ook deze webpart is maar een flauw afkooksel van wat de content query/search webpart konden doen. Hierop heeft de PnP community de handen in elkaar geslagen en zijn ze begonnen met het bouwen van een echt alternatief. De PnP search webpart was geboren.

Tegenwoordig kan je deze webpart niet meer wegdenken binnen een SharePoint intranet oplossing. Om nieuws op een frisse manier samen te brengen op de startpagina bijvoorbeeld. Kiezen welke informatie je toont wordt meestal gedaan adhv een SharePoint search query maar om de data te tonen zijn er ondertussen al verschillende mogelijkheden.

Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om je eigen layouts te maken op basis van adaptive cards of custom html.

Kortom, een must have webpart indien je veel gebruik maakt van SharePoint.

List/view formatting

Een leuke bibliotheek aan voorbeelden is de list/view formatting bibliotheek. Tegenwoordig kan je uw SharePoint lijsten al zo formatteren dat ze er niet meer uitzien als SharePoint lijsten. Neem onderstaand voorbeeld. Links heb je de effectieve To-do applicatie en rechts zie je ongeveer dezelfde layout maar gebaseerd op een simpele SharePoint lijst ipv de ToDo applicatie.

En door het feit dat je tegenwoordig in de weergave al verschillende acties kunt doorvoeren kan je effectief al mini applicaties bouwen binnen SharePoint lijsten. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe alle informatie wijzigt als je een bepaalde waarde gaat aanpassen.

https://github.com/pnp/List-Formatting/blob/master/view-samples/elf-progress-board/assets/screenshot.gif

Ben je dus op zoek om bepaalde informatie op een net iets andere manier weer te geven? Ga dan zeker eens rondneuzen op deze site.

En nog veel meer…

We hebben hier enkele zaken rond PnP besproken maar er is nog veel meer beschikbaar. Learning paths, webparts, een starter kit, script samples, … We kunnen elke M365/SharePoint beheerder aanraden om eens tijd te nemen om alle oplossingen van PnP te bekijken. Dit doe je hier.

Kortom…

Sharing is caring! En doordat deze PnP community dit motto hoog in het vaandel draagt lukt het ons nu om op een snellere manier oplossingen te kunnen aanbieden aan onze klanten.

Categories: Blog